Hünkâr Beğendi Osmanlı mutfağından günümüze miras yemeklerden bir tanesi. Fransız mutfağının beşamelini bizim kültürümüze uyarlayan bu şahane yemek tam bir ziyafet sunuyor.
Nerde o eski bayramlar? Dediğinizi duyar gibiyim. Bayramlar aslında bizlerde misafiri en konforlu şekilde ağırlamanın ön planda olduğu tören zamanlarıydı. Şimdilerde yerini şehir dışı tatil planlarına bıraksa da geçmişteki gelenekleri devam ettirmek özellikle sofra kültürümüzü yaşatmak bence oldukça önemli ve değerli bir yerde. El açması baklavalar. Dolmalar. Sarmalar. Aşurelerle geçen bayram sabahlarınızı hatırlayın. Ne büyük keyifti o günler hepimiz için. Hayat bu kadar kolaylaşmışken artık günler öncesi hazırlıklar da tarihe karıştı. Bu bayramda kolayca yapıp sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz pratik bir bayram tatlısı ile ağzınızı tatlandırmaya geldim. Malzemelerle başlayalım. Malzemeler*10 adet baklavalık yufka*1 su bardağı irmik*1 çay bardağı erimiş tereyağı*200 gr Fındık ya da ceviz Sosu için*2yumurta *1/2 su bardağı şeker*1 çay bardağı sıvıyağ*1 su bardağı süt*1 paket kabartma tozu Şerbeti için*2 su bardağı şeker*2,5 su bardağı su*Bir kaç damla limon suyu Şerbet için şeker ve suyu tencereye alarak yaklaşık 15 dakika kaynatın. Altını kapatmaya yakın limon suyunu ekleyin ve şerbeti soğutun. Baklava yufkalarını nemli bir bez altında muhafaza edin ki kurumasın. Büyük boy borcam ya da tepsiyi yağlayın. Baklava yufkasını tezgaha sererek tereyağı ile yağlayın. Yufkanın üzerine her birine iki yemek kaşığı olacak şekilde irmik serpin. Yufkanın iki ucundan yelpaze şeklinde katlayıp tepsiye yerleştirin. Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayın. Tepsiyi fırına vererek 170 derecede 10 dakika üzeri hafif kızaran kadar pişirin. Bir karıştırma kabında yumurta ile şekeri çırpın. Süt, sıvıyağ ve kabartma tozunu da ekleyerek çırpın. Fırından aldığınız tatlının her yerine eşit gelecek şekilde dökün ve 10 dakika daha fırınlayın. Fırından çıkarıp bir dakika sıcağı çıkınca sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökerek dinlenmeye bırakın. Ceviz ya da fındık serperek servis edin.
Çorba konusu özellikle ülkemizde derya deniz. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan yüzlerce çeşit çorbamız var. Özellikle ülkemizin sahip olduğu farklı iklim türleri yemek kültürümüzü inanılmaz zenginleştirmiş. Hazır çorbanın atası tarhana, kuzeye gittiğinizde kara lahana, doğuya gittiğinizde etli köfteli, İç Anadolu'da hamurlu, egede sebzeli birçok çeşidine rastlamak mümkün. Bugün de bu zenginliği içinde barındıran hem sebzeli hem köfteli ve meyaneli bir çorba yapacağız. Farklı yörelerde farklı isimleri ile anılan bu tarif tek başına bir ana yemek kadar da zengin. Malzemelerle başlayalım.
Karnıyarığın bir rakibi olacak olsaydı ancak bu tarif olabilirdi. Mantık olarak karnıyarık gibi ilerleyeceğiz. Ancak bu tarifin yıldızı patlıcan yerine patates. Kayık şeklinde yağlayıp fırınladığımız patateslerin üzerine gelecek kıymalı harç ile hem lezzetli hem de doyurucu bir davet yemeği yapıyoruz. Malzemelerle başlayalım: Malzemeler4 iri boy patates 500gr kıyma1 soğan 2 yeşil biber1 yemek kaşığı domates salçası 2 domates püresi3 yemek kaşığı zeytinyağı1,5 su bardağı su1 tatlı kaşığı kimyon1 çay kaşığı yenibaharKarabiberTuz Kabuklarını soyduğunuz patatesleri tam ortadan ikiye bölün. Bir tatlı kaşığı yardımıyla patateslerin ortasını oyun. Yağlayarak fırın kabına yerleştirin. En yüksek ayarda fırınlayın. Kıymalı harç için geniş bir tavaya kıymayı alarak kavurun. Kıyma kavrulunca doğranmış soğan ve yeşil biberi ekleyin. Sebzeler pişene kadar kavurmaya devam edin. Domates salçasının yarısını, domates püresini, baharatını ve tuzu ekleyin. Beş dakika kavurup ocaktan alın. Kıymalı harcı pişen patateslerin içine doldurarak borcama yerleştirin. Suyun içine kalan salçayı ve baharatı ekleyip çırpıcı ile karıştırın. Hazırladığınız sosu yemeğin üzerine gezdirin. Domates dilimlerini üzerine yerleştirerek 15 dakika daha fırınlayın. Afiyet olsun.
Hepimizin özellikle çocukluğunda yer edinmiş bir tariftir Rus salatası. Amerikan salatası da denir. Ancak aslında hiçbir ülkede bizim yaptığımız şekliyle yapılmaz. Haşlanmış yumurta, sosis gibi eklemelerle farklı alternatifleri mevcuttur. Biz neden böyle bir isim verdik o kısım bilinmez ama bizdeki temel mantık haşlanmış patates, havuç, bezelye, mısır gibi sebzeler mayonez ve doğranmış turşuyla birleştirilir. Bugün bu klasik tarifin bir yorumunu yapıyoruz. Faydaları saymakla bitmeyen bir meyve olan avokadoyu konuk ediyoruz mutfağımıza. Teknik olarak benzer ancak biz avokado ve patatesi ezerek kalan malzemeleri ekleyeceğiz. Böylece çok daha zengin besin değerlerine sahip bir tarif çıkarmış olacağız. Aynı zamanda bu tarif Mutfak Yusuf'unun yani benim imza tarifim. Malzemelerle başlayalım.
Tavuk yemekleri arasında yeni favoriniz olacak bir tarife yer açın. Yağlı kâğıt sandallarında sebzeler ve mantarla pişen, son derece kolay ve aynı zamanda sağlıklı bir tarif yapacağız. Tavuk parçalarını sebzeler ve mantarla birleştirerek zeytinyağı, baharatlar ve salça ile lezzetlendireceğiz. Tüm malzemeyi harmanlayarak yağlı kâğıttan yaptığımız sandallara yerleştirip pişireceğiz. Malzemelerle başlayalım.